Tips en onderhoud
Het sluiten/openen van de rits loopt niet soepel

Het sluiten/openen van de rits loopt niet soepel

De elementen (tanden) van de rits, kunnen worden beschadigd bijvoorbeeld door geforceerd gebruik van een schuiver. Vaak helpt het door paraffine op de voor- en achterzijde van de elementen aan te brengen, en vervolgens de rits enkele malen te openen en te sluiten.

Beschadigde/missende elementen

Beschadigde/missende elementen

Het geforceerd proberen te sluiten van een overvolle tas/koffer veroorzaakt een te grote kracht op de elementen. Hierdoor is het mogelijk dat de elementen uit het tape (ritsband) worden getrokken. Als dit gebeurd, is de rits onherstelbaar beschadigd. Zorg er daarom altijd voor dat de elementen bij een volle tas/koffer nog bijelkaar gebracht kunnen worden.

Schuiver zit vast in de stof

Schuiver zit vast in de stof

De kans bestaat dat tijdens het openen of sluiten van een rits, de stof klem komt te zitten in de schuiver. Het geforceerd proberen om de schuiver vrij te maken kan het probleem verergeren. Trek de schuiver langzaam terug, en verwijder tegelijkertijd voorzichtig de ingeklemde stof.

Het wordt aangeraden om tijdens het productieproces de rits ruimer in te naaien. Hiermee wordt het vastlopen van de schuiver in de stof voorkomen.

Let op de rits tijdens het aan-/uitkleden

Let op de rits tijdens het aan-/uitkleden

Tijdens het aan-/uitkleden is het van belang dat u de rits helemaal opent. Als dat niet gebeurd , kan er een overmatige kracht op de elementen, schuiver of stopjes worden uitgeoefend, waardoor de rits onherstelbaar beschadigd kan raken.

Let op de temperatuur tijdens het strijken

Let op de temperatuur tijdens het strijken

Het toepassen van de juiste temperatuur tijdens het strijken, is niet alleen beperkt tot het materiaal van de stof maar tevens van de toegepaste rits. Ritsen blijven mooi en duurzaam als de juiste temperatuur wordt toegepast:

  • Conceal: 160°C
  • Eflon: 150°C
  • Vislon: 130°C
  • L-type: 160°C
Juiste reinigingsmethode

Juiste reinigingsmethode

Zorg ervoor dat de rits gesloten is voordat u het kledingstuk in de wasmachine doet. Anders kan de lepel van de schuiver uw overige was beschadigen. Ook bestaat de mogelijkheid dat het tape van de rits krimpt of opgerekt wordt.

Het gebruik van sterke alkalische of chloor houdende schoonmaakmiddelen moet tot een minimum worden beperkt.
Als de rits niet meer soepel loopt na het wasproces, kan het toepassen van parafine voor verbetering zorgen.