Eco fastening (Natulon®)

Sinds jaar en dag worden YKK ritsen gemaakt met tape van polyester. Om polyester te maken wordt  aardolie als grondstof verwerkt. Deze methode draagt niet positief bij aan het verlagen van de CO² uitstoot. Het is dan ook daarom dat YKK is begonnen met het vervangen van virgin polyester door Natulon®.

 

Wat is Natulon®?

Bij Natulon® ritsen is het eerdergenoemde virgin polyester vervangen door rPET (recycled polyethylene terephthalate). Dit materiaal bestaat onder andere uit kunststof verkregen uit gebruikte kunststofflessen of polyester kleding. Het gebruik van rPET zorgt voor een sterk verminderde CO² voetafdruk.

 

Om de wereldwijde klimaatverandering tegen te gaan, verbindt YKK zich aan de doelstellingen tot de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen die nodig zijn om de doelen van de Overeenkomst van Parijs te halen. "Beperken van de opwarming van de aarde tot ruim onder de 2°C boven het pré-industriële niveau en voortdurend inspanningen blijven leveren om de opwarming te beperken tot 1,5°C."

 

YKK vermindert het gebruik materialen met aardolie als grondstof. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door te kiezen door voornoemde rPET. Tijdens het ontwerp van bestaande- en nieuwe productien is circulariteit een belangrijk uitgangspunt. Wij dragen bij aan de transitie naar een circulaire samenleving door productie-afval tot een minimum te beperken.

 

Om schaarste van (drink)water te verminderen, reduceert YKK de waterinname en beheert het afvalwater strikt.

 

Om bij te dragen aan een gezond milieu voor toekomstige generaties vermindert YKK de milieu-impact veroorzaakt door chemicaliën die worden gebruikt bij de vervaardiging van onze producten.

NATULON® is mogelijk in meerdere ritssoorten:
Spiraal
Spiraal
VISLON®
VISLON®
Metaal
Metaal
Blind
Blind

Veel gestelde vragen:

- Zijn ritsen voorzien van Natulon® tape kwalitatief gelijk aan de "oude" ritsen?

Ja, deze voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen. De gehanteerde norm hierbij is EN 16732:2016

 

- Zijn Natulon® ritsen duurder?

Dat is niet altijd het geval, toch ontkomt YKK niet bij elk type rits aan een kleine wijziging. In voorkomende gevallen informeren wij u.

 

- Wat zijn de veranderingen in de codes?

Ritsen met Natulon® tape hebben een eigen artikelcode. Naast een nieuwe artikelcode is er ook een aanpassing in de omschrijving:

In de YKK artikelomschrijving, wordt dit aangegeven met het woord "GREEN".

Voorbeeld is:

RGKBC-56 DA8 I PE14 N-ANTI

RGKBC-56 DA8 I PBR4D GREEN-F N-ANTI

 

- Zijn de Natulon® ritsen ook OEKO-TEX certificeerd?

Net als de voorganger zijn de Natulon® ritsen ook OEKO Tex ® gecertificeerd.

 

-Blijven de ritsen met "standaard" polyestertape nog leverbaar?

Als onderdeel van de Duurzaamheidsvisie 2050 worden stap voor stap waar mogelijk alle polyester tapes vervangen door Natulon®

 

- Is de UV-bestendigheid gelijk aan standaard polyester ritsen?

Natulon® is polyester verkregen met behulp van een mechanische of chemische recycling methode. De UV resistentie is gelijk aan de huidige ritsen.

 

 

- Komen de kleuren van de tape ook volledig overeen met de "oude" kleuren?

Bij de lichtere kleuren, denk bijvoorbeeld aan roze of lichtgeel is het mogelijk dat deze een fractie afwijkt van de Global Color card

 

 

- Blijven de levertijden hetzelfde?

Ritsen met Natulon® tape, hebben geen langere levertijd.

 

 

- Kun je de "oude" ritsen en de Natulon® ritsen door elkaar verwerken?

Dit kan, maar hou bij lichte kleuren er rekening mee dat er een licht kleurverschil mogelijk is.

 

 

- Is Natulon® ook biobased?

Nee (Natulon® is gerecycled polyester)